В Україні 26 серпня 2018р. yrok.net

Перший урок у навчальному році — вагома подія як для всіх школярів , так й для їхніх батьків й вчителів. Тому саме підготовка до даної дати зобов'язана бути належною. Окрім урочистих заходів обов’язковим, як надає зрозуміти програма Міністерства освіти, 1-го вересня є й проведення 1-го уроку.
Тема першого уроку в 2018-2019 навчальному році. Розробки уроків

Щорічно міністерство пропонує власні  варіанти тем для 1-го  шкільного заняття. Подібні  теми не є обов’язковими й  можу коригуватись учителем . Важливо, щоб  початок нового навчального 2018-2019 року налаштував дітей на навчання, дав їм достатню мотивацію й  корисні роздуми.

Обираючи ту чи іншу тему, вчителі повинні:

  1. орієнтуватись на вік школяра;
  2. враховувати актуальність проблематики.

Рекомендовані теми

Для початкових — 1-4-х класів рекомендовані такі теми:

  1. Добре тим, хто вміє дружити;
  2. Я люблю свою країну;
  3. Діти об’єднують Україну;
  4. Краса людини — її доброта.

Для 5-9-х класів слід запропонувати більш серйозні теми, в тому числі ті, що стосується політики країни, екологічних чи інтеграційних процесів, зокрема:

  1. Українці серед інших європейських націй;
  2. Історія нескорених;
  3. Повага до європейських цінностей;
  4. Хочемо, щоб усі жили в мирі;
  5. Розкажемо Європі про себе;
  6. Наші земляки — герої Революції Гідності;
  7. Добрототворення — наша мета.

Для найбільш дорослих школярів - учнів 10-11-х класів рекомендуються такі теми:

  1. Прагнемо миру!;
  2. Будуємо справжню демократичну країну;
  3. Як я бачу партнерські відносини Україна-ЄС.

Про що розповідати

Яка б тема 1-го  уроку у  новому 2018-2019 навчальному році не звучала, у будь котрому  разі вона зобов'язана посприяти вихованню і розвитку ціннісного відношення  особистості до держаності, суспільства і окремої людини. Важливо пояснити школярам, що ціннісне відношення  до кожної окремої людини передбачає соціальну відповідальність, чесність, терпимість до іншого, хоробрість і здатність постояти за себе і других , добросовісність, правдивість, уміння працювати у  колективі і здійснювати колективну діяльність , ефективно протистояти будь-яким проявам насильства і жорстокості, готовність допомагати і підтримувати.

Реомендації до проведення

Звичайно, більше запам’ятається урок, якщо він буде проведений у  якийсь оригінальний спосіб. Як варіант, можна його провести в  формі екскурсії (традиційної або  віртуальної), в  формі дебатів, конкурсів, командних ігор, круглого столу.

Для підсилення чуттєвої  складової 1-го  уроку можна доповнювати оповідь  переглядом якоїсь презентації, відеоролика, уривків з документальних фільмів, малюванням, квестами, записами музичних творів або  віршів.

На перший урок до школярів  старших класів корисно б було запросити достойних в  місті осіб. Так, для розмови на тему державності, демократії і євроінтеграції доцільно запросити представників органів місцевого самоврядування, адміністрацій. Якщо ж мова йде про військові дії, тоді бажаними гостями стануть військові котрі  захищають Україну зараз, або відповідально робили це у  якийсь інший період нашої державності.

Представники освітніх, наукових, культурних, благодійних, спортивних організацій ще  здатні  приймати участь у  обговореннях, висловлювати власну  думку і заохочувати школярів  до навчання і майбутній участі у  державних, суспільних процесах.

Поєднання практичної і теоретичної складових допоможе зробити урок максимально цікавим і корисним для всіх  школярів .

Плануючи перше шкільне заняття, вчителю важливо правильно розрахувати час і слідкувати за ним, щоб  встигнути обговорити усі передбачені питання.

Коментарі ( 0 )

Залишити коментар

Підписатися на оновлення

Залиште свою едектронну адресу, щоб отримувати останні новини та оновлення на сайті yrok.net

Всі права захищено.

Копіювання матеріалів без зміни заборонено.

При використанні матеріалів обов'язкова наявність активоного посилання (не закритого для індексування пошуковими системами) на джерело.