В Україні 02 серпня 2016р. yrok.net

Міносвіти визначило двадцятку найкращих університетів, що вибрали у поточному році для навчання за державним замовленням найсильніші абітурієнти. Цю новину на брифінгу повідомила заступник міністра освіти Інна Совсун.

У Міністерстві освіти України назвали 20 найкращих вузів країни
«Для Міністерства освіти й науки головним було питання про те, як спрацює модель, в якій кількість державних місць розподіляється залежно від уподобань сильних абітурієнтів. Отримані результати показують те, що місця зосередилися у сильних університетах й побоювання про те, що всі такі місця сконцентруються переважно у столиці, були значно перебільшені. Видно, що у топ-20 вузів України більше половини - це, яка раз, не київські. Головне, що саме це піднімає прохідний бал, тобто люди із більш сильними балами отримують можливість навчатися в університетах », - підкреслила Совсун.

Вона уточнила, що в двадцятку потрапили ті університети, що мають найбільший темп зростання у порівнянні із минулим навчальним роком на основі переваг абітурієнтів, окрім Національного університету податкової служби, в якому причиною зростання стало збільшення об'єму виділення місць для держзамовника.

Отже, в ТОП-10 потрапили наступні вузи:

  1. Львівська політехніка (м. Львів),
  2. Київський університет імені Шевченка (м. Київ),
  3. Київський національний економічний (м. Київ),
  4. Харківський імені Каразіна (м. Харків),
  5. Київський торгово-економічний (м. Київ),
  6. Львівський імені Франка (м. Львів),
  7. Кам'янець-Подільський національний (м. Кам'янець-Подільський),
  8. Чернівецький імені Федьковича (м. Чернівці),
  9. КПІ,
  10. Києво-Могилянська академія (обидва м. Київ).

«Якщо подивитися на темпи зростання, то у другій десятці ще більше регіональних університетів, зокрема: Київський національний лінгвістичний (м. Київ), Луцький національний технічний (м. Луцьк), який є лідером в країні за відсотком зростання - + 49% в порівнянні із попереднім роком, Східноєвропейський імені Лесі Українки (м. Луцьк), Кіровоградський педагогічний (м. Кропивницький), Львівський ветеринарний (м. Львів), Сумський державний (м. Суми), Київський будівництва і архітектури (м. Київ), Харківський радіоелектроніки (м. Харків), Національний університет державної податкової служби (м. Ірпінь), Київський національний аграрний університет біоресурсів і природокористування (м. Київ) », - доповнила Совсун.

В деяких вишах відсоток зростання перевищує 25%. Причиною цьому стало те, що університет відкрив нові спеціальності і тому отримав бонус - право взяти до 10 осіб на держзамовлення, якщо в нього пішли сильніші абітурієнти.

Не дивлячись на це, проблемою залишається зарахування на підготовку учителів.

«Ми бачимо дуже низькі прохідні бали в університетах на підготовку вчителів фізики. Так, найвищий прохідний бал тут 127, а найнижчий 100,85 », - наголосила заступник міністра.

Коментарі ( 0 )

Залишити коментар

Підписатися на оновлення

Залиште свою едектронну адресу, щоб отримувати останні новини та оновлення на сайті yrok.net

Всі права захищено.

Копіювання матеріалів без зміни заборонено.

При використанні матеріалів обов'язкова наявність активоного посилання (не закритого для індексування пошуковими системами) на джерело.