Інше 16 лютого 2016р. yrok.net

Яка найбільш заплутана система освіти, підвладна нападкам державних реформ? Де живуть терплячі і витривалі школярі? І що таке дійсно поважна причина для пропуску занять? Сьогодні мова піде про школи Азії, які зовсім не схожі на те, що ми звикли бачити.
Школи Азії: де краща освіта, в азійських країнах чи Україні.

Яка найбільш заплутана система освіти, підвладна нападкам державних реформ? Де живуть терплячі і витривалі школярі? І що таке дійсно поважна причина для пропуску занять? Сьогодні мова піде про школи Азії, які зовсім не схожі на те, що ми звикли бачити.

Як влаштовані школи у В'єтнамі

«Віддати дитину в школу - значить втратити робочі руки»

Як навчаються. В'єтнамські школярі навчаються 12 років і повинні за цей час фізично змінити три школи. Перші п'ять років в «молодшій школі» - з 1 по 5 клас, потім чотири роки в «середній початковії» - з 6 по 9 клас, і ще два роки в «середній загальноосвітній» - це 10-11 класи.

Плюси. Навіть там, у в'єтнамській глушині, де на шкільному подвір'ї випасалися корови, а поважною причиною для пропуску були збір врожаю або ярмарковий день, англійська була обов'язковим предметом.

Мінуси. У соціалістичній республіці безкоштовно можна отримати тільки початкову освіту і тільки в державній школі, при цьому за підручники, форму та інші шкільні внески і непередбачені витрати батькам все одно доведеться платити з власного гаманця.

Віддати дитину в школу - значить втратити робочі руки, які в господарстві знадобиться більше, ніж володіння англійською мовою або знання з суспільствознавства.

Як влаштовані турецькі школи

«Ми випускаємо зі шкіл нечутливих і егоїстичних індивідуумів»

Як навчаються. Три роки тому в країні пройшла велика реформа освіти, яка в тому числі встановила нову систему «4 + 4 + 4»: чотири роки в початковій школі, чотири - в середній школі, і стільки ж - у старшій. Після 8-ми років навчання можна піти в релігійні семінарії і закінчити освіту вже там.

Плюси. Об'єднує всі школи - і державні, і приватні - система «сервісів». Міні-автобуси збирають дітей по районах до початку занять і розвозять їх по домівках ввечері. Справа в тому, що в Стамбулі немає єдиної системи транспорту. Щоб дістатися куди-небудь, доведеться змінити паром на автобус, метро на трамвай, всюди запізнитися і витратити багато грошей.

Мінуси. Гарячі емоційні обговорення релігії відволікають увагу від всіх інших проблем в системі освіти, таких, як рівень вчителів, кількість учнів в школах, система предметів. Кожні кілька років в країні оголошують про різні зміни в освітній сфері, які плутають всіх учасників.

Вища освіта тут - все ще дуже елітна річ. Потрапити сюди зможе лише третина всіх молодих людей в країні. Прірва між людьми з вищою освітою і без неї настільки велика, що в багатьох студентів в день іспитів трапляються нервові зриви.

Як влаштовані китайські школи

«Теоретично є два вихідних, але користуватися обома - поганий тон»

Як навчаються. Типовий розпорядок дня китайського школяра страшенний, і з точки зору санітарних норм, і просто по-людськи. Підйом не пізніше 5 ранку і відразу ж самостійні заняття. З 8 ранку і до четвертої дня уроки, а потім з чотирьох і до дев'ятої вечора додаткові заняття. Нарешті, о 9 вечора можна повечеряти ... і продовжити займатися, поки утома і сон не звалять з ніг остаточно. Теоретично є два вихідних, але користуватися обома - поганий тон.

Плюси. «Ми вчимося, поки живі. І будемо вчитися, поки не помремо »- головний слоган китайського. У країні з майже півторамільярдним населенням вища освіта - один з небагатьох, якщо взагалі не єдиний соціальний ліфт для тих, хто хоче чогось більшого, ніж щоденна миска рису.

Мінуси. Західні викладачі, що працюють з китайськими студентами, розповідають, що велике навчальне навантаження в більшості випадків не дозволяє учням сконцентруватися, продумати і проаналізувати прочитане і вчинене.

Недільний ранок - ось допустимий максимум відпочинку для порядного школяра, але якщо заповнити корисними навчальними справами і його, це викличе схвалення сім'ї і сусідів.

Коментарі ( 0 )

Залишити коментар

Підписатися на оновлення

Залиште свою едектронну адресу, щоб отримувати останні новини та оновлення на сайті yrok.net

Всі права захищено.

Копіювання матеріалів без зміни заборонено.

При використанні матеріалів обов'язкова наявність активоного посилання (не закритого для індексування пошуковими системами) на джерело.