В Україні 08 серпня 2016р. yrok.net

Одна із наймасштабніших криз у системі української освіти заключається в поступовому зменшенні молодих й талановитих педагогів в школі. Йшлося про це під час чергової зустрічі і спілкування Міністра освіти та науки України Л. Гриневич і слухачами Літньої школи журналістики газети «День».

Лілія Гриневич: Брак молодих, талановитих й вмотивованих педагогів є головною проблемою української школи

Під час даної зустрічі, журналісти міністру ставили питання щодо статусу вчителя, реформи у освіті та особливості вступної кампанії в 2016 році. Ткож торкнулися теми методів боротьби із корупцією у навчальних закладах, а також про майбутнє системи ЗНО та можливі санкції для педагогічних працівників, що ведуть антидержавну агітацію.

«Насьогодні в нас йде вихолощення кадрів у освіті. Я маю на увазі кадрів, що захоплені професією. Молоді педагоги, для яких їх професія природовідповідна, котрі мають до цього талант та бажання вчителювати, досить часто не приходять в професію, тому що, розуміють наскільки вони в майбутньому будуть обмежені у ресурсах. Коли ми дивимося на пріоритети, що собі ставлять діти із хорошими результатами ЗНО під час вступної кампанії, ми бачимо, що педагогіка в них наприкінці списку, в якості запасного майданчику. В нас відсутній приток молодих кадрів у педагогічну професію. В результаті професія старіє й ті, хто є найкращими, хто зберігся й на великому ентузіазмі та любові досі вчителює, є все старшими і старшими»

зазначила Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич

Міністр відзначила, що вона занепокоєна повною відсутністю уваги зі сторони суспільства й чиновників до вчителя. Вона вважає що, зараз увага ця переважно виражається у риториці.

«Періодично, 1-го вересня, в день учителя чи наприкінці навчального року можновладці починають говорити, що вчитель є дуже важливим у сучасному суспільстві, цитують Франка й решта фраз із формальної «оди вчителю». Однак «ода» ця в лапках. Оскільки ці слова ніяким чином не підтверджується зростанням заробітньої плати вчителя чи підвищенням його соціального становища. Зараз у вчителя критично низька зарплата й ми, попри дуже скрутну ситуацію у соціально-економічну становищі, плануємо хоча би трохи в бюджеті 2017 році підвищити розряд вчителів в тарифній сітці»

зауважила Лілія Гриневич

Вона також відзначила, що для розбудови авторитету вчителя та суспільного його визнання необхідно залучати батьків, владу і медіа. Українська влада повинна виконати власний фронт роботи, зокрема, забезпечити педагогам гідний рівень зарплати. Медійники свій фронт – розповідати про передових вчителів. Соціальний статус педагогів також грунтується на тому, яким чином позиціонує себе учитель та рівень кваліфікації який він має. Коли ж батьки мають діло із недбалим ставленням педагога до дітей, із ситуаціями що дитина отримує моральні й психічні травми в школі, тоді вчитель втрачає власний авторитет у очах дитини та в очах батьків.

Лілія Гриневич відзначила, що існує проблема споживацького відношення суспільства до учителів. Що хотілося би відновити у ставленні до вчителів із минулих часів, то це повагу батьків до вчителя. Так, колись у суспільстві було неписане правило, яке стверджувало, що батьки у присутності дітей не мають права негативно говорити про вчителя. Навіть в тому випадку, якщо вчитель припустився помилки, так батьки можуть з’ясувати ситуацію з вчителем, однак не допускати її обговорення із дитиною. Дуже прикро, але це правило сьогодні не виконується.

Коментарі ( 0 )

Залишити коментар

Підписатися на оновлення

Залиште свою едектронну адресу, щоб отримувати останні новини та оновлення на сайті yrok.net

Всі права захищено.

Копіювання матеріалів без зміни заборонено.

При використанні матеріалів обов'язкова наявність активоного посилання (не закритого для індексування пошуковими системами) на джерело.