Інше 26 листопада 2014р. yrok.net

Давайте почнемо з питань, це важливо. Скільки у людини почуттів? Що з перерахованого взаємодіє з магнітом: помідор, людина, скріпки? Які основні кольори ви знаєте? Яка частина мови відповідає за гіркий смак? ...
П'ять шкільних «фактів», які давно пора перестати викладати

Давайте почнемо з питань, це важливо.

Скільки у людини почуттів?

Що з перерахованого взаємодіє з магнітом: помідор, людина, скріпки?

Які основні кольори ви знаєте?

Яка частина мови відповідає за гіркий смак?

Які стани матерії ви знаєте?

Ось як зазвичай відповідають:

    п'ять почуттів;

    скріпки;

    червоний, жовтий, синій;

    задня частина мови;

    тверде, рідке і газоподібне.

Сідайте, п'ять: таку позначку ви б отримали в будь-якій школі. Але були б не праві, тому що наша система освіти, на жаль, недосконала, і деякі відомості сильно застаріли.

1. У нас більше п'яти почуттів

Смак, дотик, зір, слух і нюх - це навіть не сота частка всього багатого арсеналу, який у нас є для пізнання світу. Рух ми сприймаємо завдяки акселерометр, розташованим в вестибулярної системі - рідина рухається по крихітним каналах у вухах. Через них ми відчуваємо рух, через це ж у нас є відчуття рівноваги. Якщо у вас паморочиться голова, то прилад трохи «барахлить».

Коли ми затримуємо дихання, то відчуваємо кислуватий присмак - в крові розчиняється вуглекислий газ і утворює вугільну кислоту. І, звичайно, у нас є способи відчувати температуру, біль, час і міріади інших речей. Все це дозволяє нам задовольняти свої потреби і реагувати на події всередині нас і на прояви навколишнього середовища.

2. Магнітне відштовхування

Магнитятся не тільки скріпки. Помідори і люди, приміром, теж взаємодіють з магнітними полями.

Скріпки та інші об'єкти, що містять залізо, кобальт і нікель - ферромагнетики. Це означає, що їх притягують магнітні поля. А вода в нас і в помідорах, точніше, ядра водню в цій воді, магнітними полями відштовхуються. Ця взаємодія називається діамагнетизмом.

Беруть участь у процесі сили настільки слабкі, що в звичайних умовах ми їх не помічаємо. А якщо людину помістити в машину для магнітно-резонансної томографії (МРТ), то потужний магніт почне маніпулювати ядрами різних атомів вашого тіла, а результатом стане детальне зображення внутрішніх органів.

3. Основні кольори зовсім інші

Нас вчили, що основні кольори - це ті, які не можна отримати, змішавши разом інші кольори. Червоний і синій не підходять. Червоний можна отримати, змішавши жовтий з пурпуровим. А суміш пурпурного і блакитного дасть синій. А якщо ви будете змішувати тільки червоний, синій і жовтий, то величезний спектр відтінків так отримати і не зможете.

Все це стало відомо ще на початку 19-го століття, але до шкільної програми чомусь так і не дісталося. Так що в школах дітей століттями вводять в оману. У вас є кольоровий принтер? Тоді подивіться на картриджі - жовтий, блакитний і пурпурний, так? Це і є справжні основні кольори.

4. Гіркий смак

Згадайте схематичну картинку язика в підручнику з біології. На ній показано, що смакові рецептори для гіркого смаку знаходяться в задній частині язика. А для солодкого, кислого і солоного є власні області. Все окремо.

Така «карта язика» вперше з'явилася в 1942-му році після того, як і Едвін Борінг з Гарвардського університету неправильно витлумачив дослідження 1901-го року. Борінг помилився, але його помилки незабаром з'явилися у шкільних підручниках. У 1974-му році тема була переглянута, а ідея зазнала різкої критики. Минуло 40 років, але «смакові карти язика» залишилися на сторінках підручників з біології досі.

5. Подивіться на свій монітор

Нас вчили, що постійною формою володіють тверді предмети, так як молекули в них впорядковані. Але їх можна розплавити, і тоді вони стануть рідинами - текучими, але з постійним об'ємом. Рідини випаровуються, утворюючи гази, які розширюються і займають весь доступний обсяг. Отже, у нас є три стани матерії, і крапка.

Звичайно, їх більше. У кристалах рідин бувають молекули, впорядковані, як в твердих тілах, але плинні. Ця властивість має вирішальне значення для клітин наших тіл, шампунів і, звичайно, рідкокристалічних плоских екранів.

Станів навіть не чотири. Є, наприклад, ще плазма - стан більшості елементів на Сонці. Є конденсат Бозе-Ейнштейна, суперрідина і десятки інших.

Час переписати підручники?

Мабуть. Помилкових «фактів» у шкільній програмі більше п'яти. Звичайно, не потрібно пояснювати першокласникам відкриття нобелівських лауреатів або перераховувати в підручнику десятки почуттів. Але не треба примушувати дітей вірити в помилки і вигадки як в непогрішиму істину.

Урок біології можна почати зі слів: «У нас багато почуттів, але ми сьогодні поговоримо про п'ять». А на фізиці можна згадати про те, що матерія може приймати більше трьох станів. Що до «карти мови», то цю сторінку взагалі можна просто вирвати.

Коментарі ( 0 )

Залишити коментар

Підписатися на оновлення

Залиште свою едектронну адресу, щоб отримувати останні новини та оновлення на сайті yrok.net

Всі права захищено.

Копіювання матеріалів без зміни заборонено.

При використанні матеріалів обов'язкова наявність активоного посилання (не закритого для індексування пошуковими системами) на джерело.